9 oktober 2011

Så god äppelpaj!

3 dagar LEEEDIGT!!! 

Äntligen efter allt hektiskt på jobbet, nu kan jag se en lite lugnare period framöver. 

Igår tog vi en långpromenad i Skatås motionsslinga med Wilma. Den friska höstluften gjorde mig lite kulen, så sen blev det ett varmt bad med badsalt från Blå Lagunen från Islandsresan. Rökelsen brann och gav god stämning i luften och sen blev det fläskfilé, råstekt potatis med vitlök och frästa kantareller. Som efterrätt testade jag ett nytt recept på en äppelpaj som jag hittade i tidningen Buffé. Oj vad gott! 

 Bild: Tidningen Buffé

Testa det här receptet o se vad du tycker!

ca 800 g äpplen 
1 tsk kanel 
2 tsk socker
1 krm flingsalt
smör till formen

Smuldeg:
125 g kallt smör
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 1/2 dl socker
1 1/2 tsk flingsalt

Servera med vaniljsås, glass eller grädde.

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°C.  
Smuldegen:  Skär smöret i bitar. Nyp ihop smör, mjöl och havregryn till en smulig massa. Blanda i socker och flingsalt.
Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar. Blanda äpplena med kanel, socker och flingsalt i en smord pajform, ca 28 cm i diameter (för 6 port).
    Fördela smulorna över äpplena och grädda pajen mitt i ugnen 20–25 minuter, tills den fått fin färg. Låt svalna något och servera med vispad grädde, vaniljsås eller glass.

      1 kommentar:

      1. Hej!
        Vad kul att du tyckte om pajen! Om du gillar äppelpaj kan vi tipsa om ett annat recept, även det från Buffé: www.ica.se/Recept/bittes-appelpaj-641589/

        Det är en riktigt knäckig och härlig paj. :)

        SvaraRadera